top of page

 

 

 

"Uusi kunta" on edunvalvontakunta 

 

KKS näkee ns. "uuden kunnan" - mikäli sote- ja maakuntauudistus toteutuu - erityisesti edunvalvontakuntana. Edunvalvontanäkökulma oli jäänyt huomioimatta mm. Suomen Kuntaliiton "uusi kunta" -strategiasta. Mikäli em. uudistukset toteutuvat, kuntien edunvalvonta nousee erittäin merkittävään rooliin. Keskittymiskehitys mm. maakuntiin tulee vaatimaan kunnilta entistä voimakkaampaa edunvalvontaa mm. siltä osin mitä sote-palveluita kunnassa on vai onko ylipäätään enää mitään?

Kuntien tehtävä on jatkossakin kuntalain mukaan pitää huolta kuntalaisten hyvinvoinnista eikä sote- ja maakuntauudistukset muuta tätä asetelmaa ja velvollisuutta. Näin ollen edunvalvonta nousee keskeiseen rooliin ns. "uudessa kunnassa." Kuntien tulee jatkossakin huolehtia kuntalaisten hyvinvoinnista huolimatta siitä, että järjestämis-, tuottamis-, ja rahoitusvastuu kunnilta mahdollisesti sote- ja maakuntauudistusten myötä poistuukin.

Kuntalain 1 §:n 2 momentin mukaan; "Kunta edistää asukkaidensa hyvinvointia." 

"Uuden kunnan" osalta yleisessä keskustelussa - jopa ns. asiantuntijapiireissäkin - vannotaan  elinvoimakunnan nimeen. Elinvoima- ja elinkeinopolitiikka on kuulunut fiksujen kuntien tehtäviin ja toimialaan jo vuosikymmeniä eikä elinvoimatehtävä ole kunnille tuleva uusi tehtävä toisin kuin ns. asiantuntijapiireissä yleisesti todetaan. Edunvalvontatehtävä korostuu tulevaisuudessa huolimatta siitä toteutuuko sote- ja maakuntauudistus tai ei sillä keskittämiskehitystä tulee tapahtumaan joka tapauksessa muodossa tai toisessa. 

 

KKS:llä on laaja-alainen ja selkeä näkemys ns. uudesta kunnasta ja sen roolista tulevaisuudessa jota KKS mielellään pohtii organisaationne kanssa juuri teidän tulevaisuuden haasteista, mahdollisuuksista ja näkökulmista tarkasteltuna.  

bottom of page